Lezing Speaking Truth To Power – Dr. Melanie Joy

In dit artikel vertel ik je wat meer over de indrukwekkende lezing die ik gevolgd heb van Dr. Melanie Joy!

Wie is Dr. Melanie Joy?

dr-melanie-joy1.jpg
Source: http://veganstrategist.org

Dr. Melanie Joy is een Amerikaanse gedoctoreerde psycholoog aan Harvard en staat ook bekend als de vegan activist die de term carnisme heeft geïntroduceerd. Ze is de auteur van het award-winning boek “Why We Love Dogs, Eat Pigs, and Wear Cows”. Ze is de “The eighth recipient of the Institute of Jainology’s Ahimsa Award, which was previously awarded to Nelson Mandela and the Dalai Lama.” Source: http://www.carnism.org/who-we-are

Dr. Melanie Joy heeft inmiddels al 38 landen bezocht op zes verschillende continenten om te spreken over carnisme*.

*Carnisme (Engels: carnism) is de heersende ideologie die mensen conditioneert om de consumptie van dierlijke producten te rechtvaardigen, met name vlees van bepaalde dieren. Het begrip wordt gebruikt omtrent de relatie tussen mens en dier. Carnisme wordt neergezet als een dominant stelsel van overtuigingen met afweermechanismen en aannames. Het is in essentie het tegengestelde van veganisme. Bron: wikipedia

De lezing – Speaking Truth To Power

How Carnism Impacts Vegans and Veganism

Tijdens de lezing heb ik veel genoteerd omdat ik vond dat de boodschap moest worden doorgegeven. Ik heb dit artikel gebaseerd op de lezing, maar ik heb er ook mijn eigen boodschap en reflectie in verwerkt.

Carnisme als ideologie

Carnisme heeft wel degelijk een invloed op ons als vegans. Het is de bedoeling dat we onszelf hieruit kunnen bevrijden, want carnisme is een dominante ideologie die sterk gewezen zit doorheen de structuur van onze maatschappij.

Vanaf onze geboorte hebben we geleerd om door dezelfde lens te kijken. De lens waarin het eten van dieren als normaal wordt beschouwd. – Varkens, koeien, kalfjes, lammetjes en schapen worden bestempeld als vlees. Deze ideologie is niet alleen dominant, maar ook gewelddadig. Ik denk dat we allemaal wel weten waarom dit gezien wordt als violent.

Verstoorde perceptie

De meeste mensen houden (oprecht) van dieren, waarom eten ze dan nog vlees en vis? Dat komt doordat er sprake is van een verstoorde perceptie. Perceptie is een proces dat gepaard gaat met interpretatie, selectie en organisatie van zintuiglijke informatie. Source: http://www.encyclo.nl

Als een vleeseter een koe in de weide ziet, denkt hij misschien wel meteen aan die steak met frietjes die hij vanavond gaat eten. Als een veganist naar een koe in de wei kijkt, denkt die aan alle miserie dat de koe te wachten staat, eens ze op het transport gezet wordt, richting het slachthuis. Een veganist erkent alle dieren als wezens die het recht hebben om te leven.

Wanneer een vleeseter hoort dat er honden worden gegeten in bepaalde delen van China, denkt die misschien ook wel dat dit compleet absurd is. “Honden zijn huisdieren, geen voedsel.” Terwijl het eten van honden en katten voor die bepaalde Chinees als compleet normaal wordt beschouwd.

Dit is perceptie en het zorgt ervoor dat belangrijke gevoelens geblokkeerd worden zodat bepaald gedrag wordt toegestaan (zoals het slachten van varkens, koeien en andere dieren).

Rechtvaardiging

Dr. Melanie Joy vertelde dat de vleesindustrie het eten van dieren omschrijft volgens de 3N’s. Het eten van dieren is:

  • Normaal
  • Natuurlijk
  • Nodig

Ik vind het eten van dieren niet normaal, natuurlijk of nodig. We leven in de 21ste eeuw, niet in de oertijd.

Mythe

Het is een mythe om te geloven dat dieren in categorieën behoren. Ik denk dat er vijf categorieën zijn volgens het carnisme.

  1. Vlees
  2. Dieren in het wild waar op mag worden gejaagd
  3. Dieren in een zoo
  4. Huisdieren
  5. Dieren in de natuur

Het plaatsen van dieren in categorieën zorgt ervoor dat mensen losgekoppeld geraken van hun natuurlijke empathie.

Projection

Er worden veel dingen gezegd over veganisten. Ik behandel twee veel voorkomende zaken.

“Veganisme is extreem”

Is het niet juist extreem dat mensen vandaag de dag nog steeds dieren eten? Veel mensen zijn toch goed op de hoogte van wat er aan het gebeuren is vooraleer een stuk vlees (lees: dier) op het bord terechtkomt. Volgens sommige vleeseters heeft een veganist veel beperkingen, maar dat is niet zo. Het is een grote aanpassing, maar dat komt doordat we in een wereld leven waar overal dierlijke producten worden in verwerkt.

“Veganisten zijn over emotioneel”

Wat is het grootste probleem? Volgens Dr. Melanie Joy is dat juist “Het gebrek aan emotie”. Ontzettend veel mensen durven niet kijken naar de beelden van het varkensslachthuis in Tielt, juist omdat ze bang waren voor hun emoties. Gevoelens zorgen er juist voor dat je gaat reageren! Door die emoties telkens te onderdrukken, blijft de mens telkens vastzitten in het carnisme.

The all powerfull vegan

Volgens sommigen wordt er als veganist verwacht dat je “The Impossible Ideal” bent. “Een veganist is altijd gezond.” Persoonlijk heb ik dit nog niet zo ervaren. Ik durf gerust te zeggen dat ik moe of verkouden ben, zonder dat er een vervelende reactie over wordt gegeven. Dr. Melanie Joy vertelt ook dat veganisten zogezegd experts moeten zijn over alles! Blijkbaar moet een veganist altijd het antwoord kunnen geven op alle vragen die er aan hem gesteld wordt. Dit heb ik soms wel al eens ervaren, maar dat vind ik nu niet zo lastig. Ik weet dat iedereen ziek kan worden, of je nu de perfecte voeding volgt of niet. Food is not always the answer.

Vele vegans hebben STSD

STSD betekent “Secundary Traumatic Stress Disorder”. Heel veel vegans zijn getuige geweest van de weerzinwekkend gruwelijkheden die bestaan in het leven van dieren bestemd voor de slacht. Om de zoveel dagen zijn er weer nieuwe filmpjes met beeldmateriaal beschikbaar. Als vegan weet je inmiddels al wat er aan het gebeuren is..

Waarom dan nog kijken? Persoonlijk kies ik ervoor om niet echt meer naar het beeldmateriaal te kijken, behalve als het gaat om undercover reportages die van belang zijn voor mijn werk als dierenrechtenactiviste. Zoals velen volg ik PETA op Facebook. Ik ben eerlijk en zeg je dan ook dat ik tegenwoordig altijd door scroll. Niet omdat ik het niet wil zien, maar gewoon omdat ik het al weet. Je hoeft jezelf ook niet te verplichten om telkens opnieuw naar die traumatische beelden te kijken. Want dat kan leiden tot wanhoop. Dan zou je kunnen denken “What’s the point of even trying?”. Uiteraard moeten we steeds blijven vechten voor de rechten van de dieren!

Ik eindig dit artikel dan ook met hetgeen Dr. Melanie Joy op het einde van de lezing heeft verteld – “We need to keep on living with courage, compassion and integrity, while we are living in a culture where we are not supposed to.”


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s