Vrijwilliger bij GAIA

Een paar jaar geleden vroeg ik me af wat ik nog kon doen voor de dieren. In 2014 wilde ik dan ook vrijwilliger worden bij GAIA. Vandaag vertel ik je over mijn ervaringen van de afgelopen drie jaar!

Wie is GAIA?

GAIA (Global Action in the Interest of Animals vzw) is een van de meest bekendste dierenrechtenorganisaties in België. GAIA bestaat sinds 1992 en heeft sindsdien gestreden voor het welzijn van de dieren. Hiermee hebben ze ook heel veel belangrijke resultaten geboekt. Hun visie wordt als volgt omschreven, “Wij vinden dat ook dieren respectvol moeten behandeld worden en recht hebben op een waardig bestaan. Wij pleiten voor een relatie tussen mens en dier die gekenmerkt wordt door menselijkheid en rechtvaardigheid” Bron: http://www.gaia.be/nl/

22 mei 2014

Een paar jaar geleden had ik tijdens een nieuwsuitzending een filmpje van GAIA gezien, waarin getoond werd hoe biggen onverdoofd gecastreerd werden. Dat heeft mij bij toch wel een diepe indruk nagelaten. Ik was al zo’n vier jaar vegetariër toen ik mij begon af te vragen wat ik nog meer kon doen voor de dieren. Ik kwam terecht op de website van GAIA. Vervolgens besloot ik om op 22 mei 2014 vrijwilliger te worden bij GAIA. Ik moest online een formulier invullen met mijn gegevens en als volgt waarom ik vrijwilliger wilde worden. Ik heb nog eens goed gezocht in mijn oude e-mails en heb daarin mijn toenmalige motivatie teruggevonden..

“Het doet me heel veel pijn als ik eraan denk hoeveel onrecht er bestaat in de wereld. Tijdens nieuwsuitzendingen worden we op de hoogte gehouden van de dagelijkse gruweloorlogen in de wereld. We vinden het erg, we weten dat het gebeurd, maar we denken : “We kunnen er niets aan doen, want het is een ver-van-mijn-bed-show.” Zo is er volgens mij geen nut aan zulke nieuwsuitzendingen. Waar er volgens mij aandacht aan moet worden besteed in nieuwsuitzendingen, is hoe dieren bij ons, in ons land, iedere dag lijden onder verschillende vormen. Als mensen hiervan bewust worden gemaakt, zijn we al een stap verder. Daarvoor is er veel hulp nodig langs verschillende kanten. Ik wil graag mijn hulp aanbieden om mensen te laten nadenken over hoe dieren lijden ten aanzien van de hebzuchtige mens.”

Vrijwilliger bij GAIA

Na het gesprek op het hoofdkantoor van GAIA, had ik een paar dagen erna vernomen dat ik officieel vrijwilliger was geworden! Intussen zijn we drie jaar verder en ik vind het nog steeds zo’n leuke ervaring. Je leert zoveel mensen kennen met dezelfde visie. GAIA heeft een top team en ik kan alleen maar aan iedereen aanraden om zelf ook vrijwilliger te worden! Als je zelf vrijwilliger wil worden, kan dat via deze link! Verder wil ik graag een aantal acties delen waarbij ik toen ook aanwezig was.

De mars tegen het onverdoofd slachten

Steward GAIA

Doorheen de jaren heb ik deelgenomen aan verschillende acties. Mijn eerste actie was meteen de grote protestmars in Brussel tegen het onverdoofd slachten. Die dag waren we met bijna 10.000 betogers! Ik was steward, dat betekent dat ik de veiligheid moest bewaren zodat alles op een vredevolle manier zou verlopen. Er waren ook vrijwilligers die een megafoon vasthielden. Ik had er ook zo één. Het motto van GAIA is “Voice Of The Voiceless” en dat hebben wij die dag dan ook ferm laten horen! Gedurende de mars scandeerden we verschillende zaken zoals: “Mourir sans souffir est un droit!” – “Pijnloos sterven is een recht!” en “Politiciens, changez la loi!” – “Politici, wijzig de wet!”

Petitie voor een verbod op dierproeven voor schoonmaakproducten

Zomertour GAIA

Ieder jaar organiseert GAIA een zomertour in verschillende steden doorheen het land. Vorig jaar kon ik er helaas niet bij zijn. Het jaar daarvoor was ik wel aanwezig! In 2015 was het onderwerp “Een verbod op dierproeven voor schoonmaakproducten“. Als vrijwilliger moest ik de mensen overtuigen om de petitie te tekenen. Dat kon je ter plaatse doen. Het was een super toffe dag! Loes van den Heuvel (Carmen uit F.C. De Kampioenen) was ook aanwezig om de actie te steunen. Veel mensen hebben de petitie inmiddels getekend, maar dat kan jij ook nog doen! Je kan de petitie hier tekenen.

GAIA zomertoer

Faux Gras de GAIA – Horeca Expo

Faux Gras Horeca Expo GentFoto: GAIA

In 2015 was GAIA aanwezig op de Horeca Expo in Gent om het 100% plantaardige product “Faux Gras de GAIA” voor te stellen. Als vrijwilliger moest ik proevertjes uitdelen en aan de mensen uitleggen wat Faux Gras de GAIA is. Er kwamen zeer veel positieve reacties. Persoonlijk vind ik het een topproduct! Ik beschreef het product in mijn kerstartikel.

Dierenleed bij Hermès

Actie HermèsFoto: GAIA

Dit was een gezamenlijke actie van GAIA en PETA die plaatsvond aan de Hermès boetiek in Brussel. Samen met Lesley-Ann Poppe waren wij daar aanwezig om te protesteren tegen de weerzinwekkende beelden die zijn opgedoken waarin krokodillen en alligators gruwelijk werden mishandeld. Het zijn zeer schokkende beelden die aantonen welk dierenleed er schuilt achter de dure horloges, handtassen en riemen.

GAIA en PETA actie HermèsFoto: GAIA

Politici, ontwaak uit uw verdoving!

Politici ontwaak uit uw verdovingFoto: GAIA

Op 24 oktober 2016 was GAIA aanwezig aan de hoofdkantoren van alle Vlaamse politieke partijen. Wij moesten de politici wakker schudden om eindelijk te stemmen voor een verbod op het onverdoofd slachten. Het was vijf voor twaalf. Twee dagen daarna werd het voorstel van onafhankelijk partijlid Hermes Sanctorium weggestemd in de commissie. Gelukkig kwam er op 29 maart 2017 eindelijk het verlossende nieuws dat er een politiek akkoord is voor het verbod op onverdoofd slachten. GAIA heeft hier meer dan 25 jaar voor geijverd!

Stille protestactie aan het slachthuis in Tielt

Protest slachthuis Tielt GAIA

Op 3 april 2017 waren verschillende dierenrechtenorganisaties samengekomen om te protesteren tegen het verschrikkelijke dierenleed dat via het undercover filmpje van Animal Rights aan het licht kwam. Teken hier de petitie om het slachthuis te sluiten!

Stille protestactie

Intussen heeft het slachthuis zijn deuren terug mogen openen. Laat één iets duidelijk zijn – Wij geven niet op…

Slachthuis Tielt


2 thoughts on “Vrijwilliger bij GAIA

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s