Vegan mac & cheese – recept

Ik was benieuwd of ik een veganistische versie kon maken van mac & cheese. Ik eet dat namelijk echt heel erg graag! Het is de periode waarin ik alle nieuwe vegan receptjes wil uittesten. Nu is het de vraag of je wel een kaassaus kan maken zonder kaas?

Recept voor de mac & cheese – grote portie voor 2 personen

Ingrediënten

 • 280 g macaroni
 • 225 g aardappelen
 • 15 g wortel
 • 50 g ajuin
 • 180 ml water (gebruik de vloeistof van de gekookte groentjes)
 • 75 g cashewnoten
 • 250 ml kokosmelk of soja room
 • 2 eetlepels voedingsgist
 • 1 koffielepel groentenbouillon
 • 1 eetlepel citroensap
 • 1/3 koffielepel zout (of meer naar smaak)
 • ¼ koffielepel knoflookpoeder
 • Een snuifje paprikapoeder
 • Een snuifje cayennepeper (optioneel)

Hoe ga je te werk?

1. Snijd de groenten en aardappelen in stukken. Laat de cashewnoten eventjes weken in wat water.

veganmac.jpg

2. Kook de macaroni al dente.
3. Breng water aan de kook en plaats de groenten in de kookpot.
4. Doe de cashewnoten in de blender of vijzel ze fijn.
5. Laat de groenten koken tot ze zacht genoeg zijn (+ 10 min)
6. Gebruik een schuimspaan en plaats de groenten (en cashewnoten) in de blender.
7. Voeg de kruiden, kokosroom of sojaroom en 180 ml kookvocht toe aan de blender.
8. Blend tot je een zacht geheel krijgt.
9. Proef eens van de saus, indien het genoeg gekruid is, mag je de saus serveren over de gekookte macaroni.
10. Serveer onmiddellijk. Indien je graag een krokante korst wilt, kan je broodkruimels toevoegen aan het gerecht en het in de oven plaatsen op 180° voor 15 min.

veganmac&cheese.jpg

Zoals ik zei, het is een grote (!!!) portie voor twee personen. Je kan er gerust met drie van eten.

Conclusie

Ik vond het Engelse recept op de website van VeganYumminess. Toen het gerecht klaar was, vond ik eigenlijk dat ik de kokosmelk teveel kon proeven. Daarom ga ik de volgende keer sojaroom gebruiken. Dit is volgens mij de ideale vervanging.

De saus zelf had een hele goede structuur en komt echt in de buurt van een lekkere kaassaus. Ik vond het geheel wel erg lekker! Voedingsgist heb ik niet kunnen toevoegen omdat we dit niet in huis hadden. Het zou een zeer hartige smaak hebben die een goede toevoeging zou zijn voor de vegan cheese. Dit ingrediënt staat op mijn boodschappenlijstje en ik ben wel heel benieuwd hoe de mac & cheese de volgende keer dan zal smaken!

De dag nadien heb ik de overschot gegeten én dan moet ik toegeven dat de smaken nog beter overkwamen. Het is een zeer makkelijk en snel recept om te bereiden. Mits de aanpassingen wordt dit de volgende keer een echte topper!


10 thoughts on “Vegan mac & cheese – recept

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s