Heerlijke vegetarische nems

Wist je dat één derde van het geproduceerde voedsel ter wereld verspild wordt? Dat is onbegrijpelijk, of niet? Thuis proberen wij om zo weinig mogelijk voedsel weg te gooien, maar toch gebeurt het soms. Dit gaat dan meestal om bereide voedingswaren. Het kan ook zijn dat de verse groenten opeens niet meer zo vers zijn – en beschimmeld. Om dat te voorkomen deel ik vandaag mijn recept voor raw vegan nems en een kleine wokschotel.

Nem is a Vietnamese sausage”, ofwel volgens mijn verwoording “groenten in rijstpapier”. Dan heb ik het tenminste over de vegetarische variant! 😉 Volgens mij zijn er geen officiële regels als je een recept volgt. Je mag dus bijvoorbeeld kiezen welke groenten je neemt. Zijn dat overschotjes? Ideaal! Ik had ook nog de helft van een pakje noodles over en wat broccoli, dus dacht ik – waarom niet nog een klein wokschoteltje erbij maken?!

Recept voor de veganistische wokschotel – 1 persoon

 • Noodles, ik gebruikte 150 g noodles van het Boni merk. Deze had ik nog over.
 • Groenten – ik nam één stuk lente-ui en een paar stukjes broccoli.
 • Een scheutje sesamolie
 • Kruiden naar keuze – ik koos voor peper en koriander

Hoe ga je te werk?

1. Bak de lente-ui en broccoli in de sesamolie in de wokpan tot ze gaar zijn.
2. Voeg de noodles toe (de Boni – noodles moeten niet meer worden gekookt) en wacht tot het geheel warm genoeg is.
3. Kruid af en serveer.

nems2

Recept voor veganistische nems – 4 stuks

 • Rijstpapier – hier kan je heel lang mee doen en behoort het dus niet tot de categorie “easy to waste
 • Groenten – ik nam 1/4 paprika, 1/4 komkommer, 1/3 wortel, 1 stuk lente-ui en een paar blaadjes ijsbergsla
 • +/- 300 ml water
 • Sesamolie
 • Hot chilli sauce – Sriracha
 • Ketjap Manis

Je kan er natuurlijk ook nog andere groenten in doen, dan denk ik aan witte kool, avocado en champignons. Het leuke idee heb ik dankzij mijn zus, Naomi. Zij had dit al eens eerder klaargemaakt en het was echt delicious.

Hoe ga je te werk?

1. Schil de wortel en snij daarna alle groenten in fijne reepjes.

veggie

veggies

2. Leg het rijstpapier klaar.

ricepaper

rijstpapier

3. Zet het water in een kookpot op het vuur en wacht tot het warm is – let op dat je het niet laat koken!
4. Leg een velletje rijstpapier in een schaal en giet er een deel van het water over (totdat het mooi onderligt).
5. Wanneer het rijstpapier volledig zacht is, leg je het op een bord.
6. Leg nu een aantal groentjes op het rijstpapier.

veggienems

7. Plooi het rijstpapier voorzichtig toe en herhaal dit alsook voor de andere nems.

Voor de dipsausjes kies ik steeds voor Ketjap Manis met daarnaast wat sesamolie met een beetje Sriracha Hot Chilli Sauce. Normaal gezien serveer ik dit in van die kleine schattige mini kommetjes, maar deze waren al ingepakt voor de verhuis!

srirachasaus

Smullen maar!

nems


24 thoughts on “Heerlijke vegetarische nems

 1. Het is onbegrijpelijk dat er zoveel etenswaren wordt weggegooid. Ik kan me daar soms zo over opwinden dat mensen het met alle gemak in de prullenbak werpen. Al denk ik dat fabrikanten daar ook meer naar mogen kijken. Het lijkt wel of je tegenwoordig alleen nog maar grote verpakkingen kunt kopen met veel inhoud. Nog maar niet gesproken te hebben over al het plastic wat eromheen is gewikkeld. Maar goed, dat nu eventjes terzijde 😉

  Het recept ziet er heerlijk uit! Dankjewel voor het delen!

  Liked by 1 persoon

  1. Graag gedaan! Het is inderdaad niet evident. Wat ik persoonlijk doe, is thuis water nemen van de kraan, om op die manier toch een beetje plastiek te besparen. We kopen wel nog plastieken flesjes, maar die hervullen we dan. Ik zou eens moeten kijken voor zo’n eco-fles.

   Liked by 1 persoon

 2. Hmm ik vind het er nog niet heel lekker uitzien, maar misschien komt dat ook doordat ik niet gewend ben vegetarisch te eten. Wel tof dat je je recepten met ons deelt! Liefs

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s