Waarom ik deze producten van MAC niet meer gebruik

Voordat ik cruelty-free producten ben beginnen gebruiken, kocht ik make-up van MAC Cosmetics. Tot mijn collectie behoren: een bronzer, een highlighter, een lipliner, een lipstick en twee oogschaduws. Een aantal maanden geleden heb ik de verpakking van elk product weggegooid. Dat was niet zo’n slim idee. 😉 Want een tijd geleden vroeg ik me af of er karmijn in deze producten zou zitten.

Waarom ik deze producten van MAC niet meer gebruik

Karmijn (of karmijnzuur) is een kleurstof die zowel in cosmetica als in voeding wordt gebruikt. Deze kleurstof kan je terugvinden in voeding onder het E-nummer: E120. In cosmetica worden de kleurstoffen aangeduid met een CI-nummer, voor karmijn is het CI 75470.

Maar wat is nu de oorsprong van karmijn?

Karmijn wordt gewonnen uit schildluizen (de cochenilleluis). De schildluizen leven op cactussen. Er zijn verschillende manieren om ze te doden. De manier waarop heeft een invloed op de uiteindelijke kleur van het extract. Dan worden ze gedroogd en vermalen tot een poeder. De rode kleur is afkomstig van het bloed van de schildluizen.

Ik weet dat MAC op dieren test, maar ik wilde mijn huidige producten nog opgebruiken. Ik zou het spijtig vinden om deze gewoon weg te gooien, want ik heb er tenslotte veel geld voor neergelegd. Maar door mijn afschuw van karmijn (die ik al jaren vermijd in voeding), wilde ik weten of deze kleurstof in mijn producten zat. Na een teleurstellende live chat, waarbij de werkneemster claimde dat MAC geen gebruik maakt van dierlijke producten, heb ik verder opzoekingswerk gedaan. Ik heb tot op vandaag nog geen respons gehad van de customer service via mail. Dus ben ik opzoek gegaan naar reviews van mijn make-up om de ingrediëntenlijst daar terug te vinden. Na lang zoeken (pfieuw), vond ik eindelijk mijn antwoord.

“[+/- …, Carmine CI75470, …]”

Nu is karmijn terug te vinden in élk MAC product?

Karmijn is mogelijks (+/-) aanwezig in al mijn MAC producten. Snif. Omwille van deze onzekerheid en het feit dat MAC nog steeds op dieren test, wil ik deze producten niet meer gebruiken. Omdat ik de make-up amper heb gebruikt, heb ik besloten om deze weg te geven aan mijn zus. Vanaf nu koop ik enkel nog make-up waarvan ik 100% zeker weet, dat ze cruelty-free zijn en dat er geen karmijn inzit! 🙂

Mijn MAC producten

MAC Bronzer en MAC Soft & Gentle – Mineralize Skinfinish

2.jpg

MAC lipstick Kinda Sexy

7.jpg

MAC lipliner Boldly Bare

5

MAC eyeshadows

(geen ingrediëntenlijst van gevonden, maar toch geef ik deze ook weg aan mijn zus)

3.jpg

Wist jij wat karmijn was voor dit je dit artikel hebt gelezen?


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s